Ha úgy tűnik, hogy a gazdagok tudnak valamit a pénzről, amit mi többiek nem, az valószínűleg azért van, mert ők tényleg tudnak. Valami oka kell, hogy legyen annak, hogy a Federal Reserve szerint az emberek leggazdagabb 1%-a birtokolja a világ vagyonának több mint 30%-át.

Lehet, hogy a gazdagoknak vannak bizonyos titkaik a vagyon felhalmozásához - de ez nem jelenti azt, hogy amit tudnak, annak titokban kell maradnia. Ismerje meg azokat a stratégiákat, amelyeket Ön is alkalmazhat, hogy Ön is felépíthesse a saját vagyonát.

A kiadások legyenek összhangban a célokkal.

A gazdagság egyik kulcsa, hogy legyenek céljaink, mondta Michael Kay, a Financial Life Focus elnöke és a "The Feel Rich Project" szerzője.

"(A gazdagok) tudják, hogy mi érdekli őket" - mondta. "Talán a vagyon tovább örökítése egy másik generációnak, talán egy bizonyos életstílus elérése. Figyelnek arra, hogy ne pazarolják az erőforrásaikat olyan dolgokra, amelyeknek nincs értékük."

Kay szerint a gazdagok hajlamosak arra, hogy csak olyan dolgokra költsenek pénzt, amelyek fontosak számukra. Mi többiek tanulhatunk ebből, ha kitűzzük saját céljainkat, majd figyelemmel kísérjük, hogy a kiadásaink összhangban vannak-e ezekkel a célokkal.

Ne pazarolja a pénzt pusztán arra, hogy másokat lenyűgözzön.

A legtöbb gazdag ember nem arra fordítja az idejét és nem arra költi pénzét, hogy másokat lenyűgözzön - mondta Kay. "Ők nem versenyeznek. Tudják, hogy megcsinálták, így a figyelmük nem arra irányul, hogy mások mit gondolnak". Valójában sok gazdag ember nem lett volna gazdag, ha a nehezen megkeresett pénzét arra költötte volna, hogy másokkal lépést tartva vásároljon dolgokat - tette hozzá.

Thomas Stanley és William Danko szerzők 1996-os bestsellerükben, A milliomos a szomszédban című könyvükben nagyjából ugyanezt mondták: "The Surprising Secrets of America's Wealthy" című könyvükben, amelyben azt írták, hogy az ország leggazdagabb embereinek néhány kulcsfontosságú titka az, hogy a lehetőségeik alatt élnek, és elutasítják a nagy költekezéssel járó életmódot.

A pénzköltés, hogy gazdagnak tűnjünk, mielőtt valóban gazdagok lennénk, biztos módja annak, hogy szabotáljuk a vagyonépítési céljainkat. Felejtse el tehát a Jonesokat, és koncentráljon arra, ami számít: a vagyon felhalmozására az elkövetkező években.

Rendelkezzen bőséges likviditással.

A gazdagok gondoskodnak arról, hogy elegendő likviditással, azaz készpénzzel rendelkezzenek rövid távú szükségleteik fedezésére. Vészhelyzeti alapot tartanak fenn, hogy "ne kelljen egy váratlan esemény miatt megszakítaniuk az életüket" - mondta Kay.

Az, hogy a gazdagok félretesznek pénzt a rosszabb napokra, nem kizárólag a vagyonuk függvénye. Azért van készpénztartalékuk, mert elég fegyelmezettek ahhoz, hogy megtakarítsanak.

Kay szerint mindenkinek arra kellene törekednie, hogy olyan vésztartalékot hozzon létre, amely elegendő készpénzt tartalmaz hat-kilenc hónapnyi kiadás fedezésére. Nem kell azonban egyszerre ennyit félretenni. Csak minden egyes fizetésnél törekedni kell a cél elérésére. Ezt szem előtt tartva gondoskodjon arról, hogy a folyószámlájáról minden hónapban automatikusan átutaljanak egy meghatározott összeget a megtakarításba.

"Mint minden más, ez is egy cél" - mondta Kay. "Csak akkor válik kudarccá, ha nem dolgozol rajta."

Mindenáron kerülje el a költségeket

A költségek könnyen felemészthetik a vagyonát. Legyen szó egy hitelkésedelmi díjról, egy külföldi tranzakciós díjról a bankkártya külföldi használatakor vagy egy folyószámla-túllépési díjról, fontos, hogy elkerülje a felesleges költségeket.

"A tehetős emberek megértik, hogy minden egyes díj, amit fizetnek, kevesebb pénzt jelent a zsebükben" - mondta Taylor Schulte, a San Diegó-i Define Financial vezérigazgatója.

Legyen tisztában azzal, hogy milyen befektetési költségeket fizet.

A gazdagok a befektetési költségekre is odafigyelnek - amit sokan mások figyelmen kívül hagynak. A munkavállalók több mint fele például nem tudja, hogy a munkahelyi nyugdíj-előtakarékossági számlák után költségeket fizet - derül ki a National Association of Retirement Plan Participants tanulmányából.

Pedig ezek a költségek felemészthetik a hozamot, mondta Schulte. "Minél több befektetési alapköltséget vagy tranzakciós díjat fizet, annál kevesebb pénz marad a zsebében".

Még a kis mértékű költségek is nagy hatást gyakorolnak. Ha valaki 20 év alatt 100 000 dollárt fektet be, és 1%-os éves költséget fizet, akkor a portfóliójának értéke körülbelül 30 000 dollárral lesz kevesebb, mintha 0,25%-os éves költséget fizetett volna - derül ki az Értékpapír- és Tőzsdebizottság Befektetői Oktatási és Érdekképviseleti Hivatalának adataiból.

Ellenőrizze a számlakivonatát, hogy megtudja, milyen költségeket fizet. Ha magasnak tűnnek, a SEC azt javasolja, hogy érdeklődjön, nem lehet-e csökkenteni a költségeket. Emellett érdemes olyan számlákat és befektetési cégeket keresni, amelyeknek alacsonyak a költségei, ami segíthet abban, hogy többet tartson meg a megtakarításaiért keményen megdolgozott pénzéből.

Az eszközelhelyezés ugyanolyan fontos, mint az eszközelosztás

Ha olvastál már valamit a befektetésről és a nyugdíjcélú megtakarításokról, valószínűleg találkoztál már az eszközallokációval (eszközelosztás) kapcsolatos tanácsokkal. Ez azt jelenti, hogy a befektetések megfelelő keverékével kell rendelkeznie, nem pedig azt, hogy minden pénzét egyetlen eszközbe fektesse. A gazdagok azonban tudják, hogy az eszközök elhelyezése legalább olyan fontos, mint az eszközallokáció, mondta Schulte.

Más szóval, a gazdagok nem tartják az összes vagyonukat egyfajta számlán, például egy adócsökkentett nyugdíj-előtakarékossági számlán. Ehelyett szétosztják azt. A gazdag emberek brókerszámlákon is rendelkeznek befektetésekkel, hogy korlátozzák az adók hatását a nyugdíjas korban, mondta Schulte.

Válassza ki a megfelelő nyugdíj-előtakarékossági számlát.

A 401k vagy hasonló programba való befizetéssel adókedvezményeket szerezhet, mivel a befizetések az adózás előtt kerülnek ki a fizetéséből - csökkentve az adóköteles jövedelmét -, és a pénz halasztott adózással növekszik. Amikor azonban nyugdíjas korában felveszi ezt a pénzt, az a szokásos jövedelemadó-kulcsa szerint adózik, amely a leggazdagabb adófizetők esetében jelenleg 37%.

A brókerszámlán keresztül részvényekbe, kötvényekbe vagy befektetési alapokba történő befektetéssel semmilyen adókedvezményt nem kap. Ha azonban ezeket a befektetéseket egy évnél tovább tartja, akkor a hosszú távú tőkenyereség-kulcs szerint adózik, amely 0% és 20% között mozog, de a legtöbb adófizető esetében legfeljebb 15%.

Schulte szerint az, hogy milyen típusú befektetéseket tart a számláján, drámai hatással lehet a hosszú távú hozamára. Általában az a legjobb, ha az olyan értékpapírokat, mint a kötvények, befektetési alapok és osztalékfizető részvények, az adókedvezményes nyugdíj-előtakarékossági számlákon tartjuk. Az egyes részvényeket pedig tartsa brókerszámlákon.

Az egész éves adótervezés kulcsfontosságú

Kay szerint a gazdagok nem várnak áprilisig, hogy elkezdjenek az adóbevalláson gondolkodni. Egész évben lépéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék az adók hatását. Adószakértők segítségével a tehetősek elkerülik a sokba kerülő adózási hibákat is.

Ha van rá lehetősége, az év során rendszeresen keressen fel egy pénzügyi vagy adótanácsadót. Legyen naprakész az adózást befolyásoló legfrissebb hírekkel kapcsolatban, és őrizze meg azokat a feljegyzéseket vagy bizonylatokat, amelyek segítségével különböző adókedvezményekre szerezhet jogosultságot.

Adományozzon jótékony célokra.

A tehetős emberek tudják, hogy a jótékonysági célokra való adományozás nemcsak a világnak segít - hanem a saját pénzügyeiknek is. Ha az általános levonás helyett tételesen számolja el adóbevallását, levonhatja a minősített szervezeteknek nyújtott jótékonysági hozzájárulásokat. Minél többet von le, annál jobban csökkenti az adóköteles jövedelmét.

"A jótékonysági adakozás kiváló eszköz az adókövetkezmények enyhítésére" - mondta Schulte. "A gazdagok tudják ezt, és nem kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy ezt tegyük".

Akár ír egy csekket a kedvenc jótékonysági szervezetének, akár a Goodwillnek adományozza a már nem hordott ruháit, őrizze meg a nyugtákat, és igényelje a jótékonysági levonást.

Schulte szerint akár stratégiai szempontból is adakozhatsz, ha adományozói alapot hozol létre. Ezek az egyszerű, alacsony költségű alapok befektetési cégeknél kaphatók, és lehetővé teszik az adókedvezményt abban az időpontban, amikor a pénzt félreteszi a számlára. Ezután a saját időbeosztását követve adományozhat.

Fontos, hogy alkalmazzon tanácsadókat

A tehetős emberek hozzáértő adó-, jogi és pénzügyi szakemberekkel veszik körül magukat. Ahhoz, hogy növelni tudja a vagyongyarapodás esélyeit, ne feltételezze, hogy gazdagnak kell lennie ahhoz, hogy tanácsadót fogadjon. Épp ellenkezőleg, ha most befektet egy támogató rendszerbe, az segíthet abban, hogy a későbbiekben elérje a vágyott gazdagságot.

"Ha továbbra is a pénzt tekinti oknak, amiért nem tud a helyes útra lépni, akkor folyamatosan ugyanazokat a hibákat fogja elkövetni" - mondta Kay. "[A gazdagok] nem próbálnak meg mindent egyedül csinálni."

De gondosan válassza meg a tanácsadóját.

Ne fukarkodjon azzal, hogy egy kezdő tanácsadót alkalmaz. Kay azt ajánlja, hogy a legjobb embert alkalmazza, akit csak megengedhet magának, hogy ne pocsékolja a pénzt rossz tanácsokra. A NAPFA.org oldalon, a Személyes Pénzügyi Tanácsadók Nemzeti Szövetségének weboldalán találhat egy csak díjfizetéses pénzügyi tervezőt az Ön közelében.

Fontos, hogy mielőtt felbérel egy tanácsadót, kutasson utána. Ezzel csökkentheti annak az esélyét, hogy pénzt veszítsen valaki más tapasztalatlansága, rossz ítélőképessége vagy etikátlansága miatt.

A fizetés nem minden

A vállalati ranglétrán való felkapaszkodással csak egy bizonyos pontig juthatsz el. Egy bizonyos ponton eléri a kereseti potenciálját, és eléri a plafont. A gazdagok tudják, hogy a vagyon gyarapítása érdekében fontos, hogy a pénzed keményen dolgozzon érted - nem pedig fordítva. Robert Kiyosaki, a "Gazdag apa, szegény apa" című, első számú bestseller személyes pénzügyi könyv szerzője valójában erre a koncepcióra építette egész pénzfilozófiáját.

A legjobb módja ennek az, ha inkább passzív, mint aktív jövedelemforrásokból szerzel jövedelmet. A passzív jövedelmet biztosító befektetések közé tartoznak az osztalékot fizető értékpapírok, a bérbe adott ingatlanok, a nem napi szinten közvetlenül irányított vállalkozásból származó nyereség, valamint a kreatív munkákból vagy találmányokból származó jogdíjak.

Az időt kell kihasználni - nem az időzítést.

Senki sem tudja megjósolni, hogy holnap mit fog csinálni a tőzsde. A gazdagok tudják ezt, és nem próbálnak napközbeni kereskedőként tevékenykedni.

"Az idő fontosabb a befektetési sikerhez, mint az időzítés" - mondta Peter Lazaroff, a Plancorp, LLC hitelesített pénzügyi tervezője. "A lakosság nagy része azt hiszi, hogy a piac mozgásának időzítése a kulcs ahhoz, hogy a tőzsdén keresztül meggazdagodjunk. A gazdagok azonban megértik, hogy az idő és az összetett hozam a legfontosabb tényezők a vagyon gyarapításában."

Bár ellentmondásosnak tűnhet, a meggazdagodáshoz az kell, hogy a befektetők egy nem szexi buy-and-hold stratégiát alkalmazzanak, átvészeljék a piaci ingadozásokat, és figyelmen kívül hagyják a spekulációt.

Foglalja írásba.

A különbség az ötlet és aközött, hogy azt papírra is vetjük, gyakran az, ami elválasztja a rendkívül sikereseket az átlagos emberektől. Ha a sikert a gazdagsággal azonosítod, akkor itt az ideje, hogy elkezdd leírni a céljaidat, kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy gazdaggá válj.

Thomas Corley, a "Gazdag szokások: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals" című könyvében megjegyezte, hogy az általa megkérdezett gazdag emberek 67%-a írta le a céljait, 81%-uk pedig listát vezetett a teendőiről. Ha az a célod, hogy multimilliomos legyél, írd le - a megvalósításhoz szükséges cselekvési tervvel együtt.

Értse meg a különbséget az érték és a költség között

"A tehetős embernek három legjobb barátja van: az ügyvédje, a könyvelője és a tanácsadója" - mondta Justin J. Kumar, az Arlington Capital Management vezető portfólió menedzsere. "A gazdagok hajlamosak a törvényeket és az adótörvénykönyvet előnyükre fordítani, amikor kitalálják, hogyan maximalizálják a vagyonukat, különösen több generáción keresztül, és nem félnek előre pénzt költeni tanácsadásra, hogy megkapják ezeket a válaszokat."

Kumar kifejtette, hogy a közepes jövedelmű amerikaiaknál gyakori, hogy spórolnak a spórolás érdekében, de végül mégis hiányolják az eredményeket. "A tehetősek az értéket nézik a költségekkel szemben, de még mindig körültekintően döntenek" - mondta.

Egyen kevesebbet

Azok az emberek, akiknek fontos a spórolás, gyakran kihagyják a napi tejeskávét.

A szerző Paul Sullivan és kollégája, Brad Klontz, a Kansasi Állami Egyetemen tanító klinikai pszichológus kutatást végzett a leggazdagabb 1% és a leggazdagabb 5% költési szokásai közötti különbségekről. Az 1% 30%-kal kevesebbet költött étteremben való étkezésre, és helyette a nyugdíjra tett félre.

"És ez az, ami idővel jobban elválasztja a gazdagokat a vékony zöld vonal rossz oldalán lévő mindenki mástól, mint egy Starbucks tejeskávé ára" - írta Sullivan a Fortune hasábjain.

Legyen a saját főnöke.

Az alkalmazottak azért dolgoznak, hogy főnökeik gazdagodjanak. Ha valódi gazdagságra törekszik, fontolja meg a saját vállalkozás indítását. A Forbes szerint a 2022 milliárdos listáján szereplő 2668 ember több mint 70%-a saját maga által létrehozott milliárdosként szerezte vagyonát egy vállalat alapításával vagy társalapításával.

"Sok középosztálybeli munkavállaló úgy gondolja, hogy egy vállalkozás indítása túl kockázatos" - mondta Robert Wilson pénzügyi tanácsadó, a CNN, az NBC és a CBS gyakori munkatársa. "A gazdagok megértik, hogy az a kockázatos, ha hagyod, hogy az idődet és a jövedelmedet egy olyan főnök diktálja, akit kevésbé érdekel, hogy megkapod-e azt, amit az életedben szeretnél."

Használja mások pénzét.

Az átlagember számára a régi mondás, miszerint "pénz kell ahhoz, hogy pénzt csináljunk", egy fáradt közhelynek tűnhet, amelyet az irracionális költekezés igazolására használnak. A gazdagok számára azonban ez egy aranyszabály. A kulcs a mások pénzének felhasználása a saját vagyonod növelésére.

"Az időt pénzre cserélni a vesztesek játéka, különösen mivel a technológia sok olyan munkahelyet tönkretesz, amely nem igényel magasan képzett embert" - mondta Wilson. "A bankoktól vagy befektetőktől származó pénz felhasználása és emberek felbérlése, hogy dolgozzanak neked, a vagyonépítés bevált formulája - nem is beszélve az adótörvényekről, amelyek erősen kedveznek a vállalkozásoknak."

Akár pénzgyűjtésről van szó, hogy vállalkozást indítson, akár ingatlanok haszonszerzéséről, ha mások pénzére támaszkodik, hogy elvégezze a nehéz munkát, az nagymértékben növeli a megtérülést. Persze ez kockázatosabb is, mintha saját pénzre támaszkodna. De ahogy a legendás befektető, Warren Buffett egyszer megfogalmazta: "A kockázat abból adódik, hogy nem tudod, mit csinálsz".

Legyen megtakarítási stratégiája.

Mindenki tudja, hogy a megtakarítás a gazdagság elengedhetetlen része, de ezt néha könnyebb mondani, mint megtenni. Míg az átlagember időnként félretesz egy kis pénzt, a tehetős emberek elhatározzák, hogy minden fizetésükből egy fix összeget félretesznek, és azt közvetlenül egy megtakarítási számlára teszik.

"Tegyen el egy százalékot abból, amit keresel, függetlenül attól, hogy milyen keveset vagy milyen sokat keresel" - mondta Tony Robbins, élet- és üzleti stratéga, a "Rendíthetetlen: Your Financial Freedom Playbook" című könyvének szerzője, a GO Banking Ratesnek adott interjújában. "Egy bizonyos százalékot félre kell tenned, amit megtartasz magadnak és a családodnak... Ha elérsz egy 15%-os (vagy) 20%-os megtakarítási arányt, és ezt olyan helyre teszed, ahol kamatozik, akkor pénzügyileg szabad leszel.".

Változtasson a gondolkodásmódján.

Grant Cardone, nemzetközi értékesítési szakértő, bestseller-szerző és a The Cardone Zone című rádióműsor házigazdája egy Entrepreneur-cikkben azt mondta, hogy "pénzből nincs hiány a Föld bolygón, csak azokból az emberekből van hiány, akik helyesen gondolkodnak róla. Ahhoz, hogy milliomossá válj, véget kell vetned a szegénységtudatos gondolkodásnak".

A hiánytól való félelem elűzésén túl, Cardone szerint ahhoz, hogy gazdaggá válj, valóban hinned kell abban, hogy gazdag leszel. "A semmiből - pénz nélkül, csak ötletek és rengeteg kemény munka árán - olyan nettó vagyont hoztam létre, amelyet valószínűleg nem lehet lerombolni az életemben. Az első lépés a döntés meghozatala és a cél kitűzése volt. Évekig minden nap leírtam ezt a kijelentést: "Több mint 100 millió dollárt érek!".

Tűzz ki egy célt, és összpontosítsd a gondolataidat arra a hitre, hogy el tudod érni.

Fektessen be önmagába.

A sikeres emberek tudják, hogy érdemes időt, pénzt és energiát fektetni önmaguk fejlesztésére. Ez magában foglalhatja egy önfejlesztő könyv elolvasását, egy tanfolyam elvégzését vagy új készségek elsajátítását.

"25 évesen befektettem az értékesítési képzésbe" - írta Cardone a CNBC egyik rovatában. "Ez az egekbe repítette a jövedelemtermelő képességemet. Az önmagadba való befektetés a legjobb befektetés, amit csak tehetsz."

Csak akkor vállaljon el egy állást, ha van benne növekedési lehetőség.

Még ha nem is kapsz rögtön nagy fizetést, fontos, hogy olyan cégnél helyezkedj el, ahol feljebb léphetsz a ranglétrán.

"A gazdagok képesek a megfelelő cégnél elhelyezkedni, ahol van lehetőség a további fejlődésre" - írta Cardone a CNBC rovatában. "Az értékesítési alelnökem, Jarrod Glandt több mint hét évvel ezelőtt kezdett el nekem dolgozni havi 2500 dollárért. Nem keresett semmit, de a megfelelő járműben volt. Növekedett a készsége és képes volt a havi jövedelmét a sokszorosára növelni, mert tudta, hogy terjeszkedni akarok".

Ne fizessen hitelkártyával.

Ha gazdag szeretne lenni, fontos, hogy soha "ne nyújtózkodjon a takaróján túl". Egyik módja, hogy ezt biztosítsa, hogy csak olyan pénzt költsön, amellyel ténylegesen rendelkezik, ahelyett, hogy a vásárlásokat hitelkártyára terhelné, és beleragadna a magas kamatozású kifizetések körforgásába.

""Vágja szét a hitelkártyáit" - írta a milliárdos és a "Shark Tank" sztárja, Mark Cuban egy személyes blogbejegyzésében. "Ha hitelkártyát használsz, akkor nem akarsz gazdag lenni... Aki meg akar gazdagodni, annak a készpénz a király".

Kövesse a szenvedélyét.

A gazdag emberek akkor gazdagodnak meg, ha olyasmit csinálnak, amiért szenvedélyesen rajonganak. Ha nem szereti azt, amit csinál, nem fogja befektetni a sikerhez szükséges időt és erőfeszítést.

Jim Koch 1984-ben a Boston Consulting Groupnál betöltött stabil állását cserélte el, hogy megalapítsa a Boston Beer Co. vállalkozást, amely a Samuel Adams Boston Lager-t hozta létre. Kochot a sör iránti személyes szeretete vezérelte a ma már több millió dolláros üzlet elindításában.

"A leggyakoribb dolog, amire emlékeztetem az embereket, hogy csak olyasmit csináljanak, amit szeretnek, mert egy kisvállalkozás nagyon igénybe veszi az idejüket, az energiájukat - egyszerűen felemészti az életüket" - mondta Koch a Business Insidernek. "És ha olyasmit csinálsz, amit szeretsz, akkor ezt el fogod fogadni, sőt élvezni fogod. Ha csak azért csinálod, hogy meggazdagodj, akkor el fogod veszíteni a bátorságodat"."

Amikor a befektetési stratégiáiról van szó, ne féljen szembe menni az árral.

Warren Buffet úgy halmozta fel a vagyonát, hogy olyan vállalatokba fektetett be, amelyekben potenciált látott - még akkor is, ha mások figyelmen kívül hagyták őket. "Elmondom neked a Wall Street-i meggazdagodás titkát. Csukd be az ajtókat" - mondta a Buffett: The Making of an American Capitalist" című könyvében. "Próbálj meg mohó lenni, amikor mások félnek, és próbálj meg nagyon félni, amikor mások mohók".

A cikk forrása: Go Banking Rates

HA TETSZETT OSZD MEG MÁSSAL IS

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top