A gazdagok azért játsszák a pénzjátszmát, hogy nyerjenek.
A szegények azért játsszák a pénzjátszmát, hogy ne veszítsenek.

A szegények önvédelemből játsszák a pénz játszmáját, nem támadó jelleggel.

Hadd kérdezzelek meg: ha bármilyen sportban vagy játékban pusztán védekeznél, mennyi esélyed lenne a nyerésre? A legtöbben egyetértenek velem abban, hogy igen csekély, vagy semennyi. Mégis sokan így játsszák a pénzről szóló játékot. Elsősorban a fennmaradás és a biztonság mozgatja őket, nem az, hogy meggazdagodjanak, vagy bőségben éljenek.

Mi a te célod? Mit akarsz elérni? Mi a valódi szándékod? Az igazán gazdag embereket az vezérli, hogy nagy vagyont halmozzanak fel, és bőségben éljenek. Nem csak némi pénzt akarnak, hanem sok pénzt.

Mi ezzel szemben a szegények nagy célja? Legyen elég pénzük arra, hogy kifizessék a számláikat... méghozzá időben, ami számukra kész csoda. Hadd emlékeztesselek még egyszer a szándék erejére. Ha valakit az a cél vezérel, hogy elég pénze legyen a számlái kiegyenlítésére, akkor pontosan annyi lesz neki - éppen annyi, hogy ki tudja fizetni a számláit, egy fillérrel sem több.

A középosztálybeliek legalább egy lépéssel továbbmennek - sajnos csak egy apró lépéssel. Az 1 nagy céljuk kedvenc szavukkal fogalmazható meg: "kényelem". Sajnos fel kell világosítanom mindenkit, hogy a "kényelem" és a "gazdagság" között óriási különbség van.

Be kell vallanom, hogy ezt én sem mindig tudtam. Mégis van egy oka, hogy úgy gondolom, jogom van megírni ezt a könyvet: én mindhárom féle tapasztalattal rendelkezem. Voltam már nagyon szegény, amikor kölcsön kellett kérnem egy dollárt benzinre. Pontosítok: az autó sem volt a sajátom, amibe kellett. Ráadásul az egy dollárt négy negyeddolláros formájában kaptam. El tudod képzelni, milyen kínos egy felnőttnek négy negyeddollárossal fizetni a benzinkútnál? A benzinkutas srác úgy nézett rám, mintha egy italautomata kifosztója lennék, aztán csak megcsóválta a fejét, és elmosolyodott.

Nem tudom, volt-e részed hasonló élményben, de nekem határozottan ez volt az egyik anyagi mélypontom, és sajnos csak az egyik. Később összeszedtem magamat, és eljutottam a kényelmes szintre. Kényelmesen élni jó. Az ember, legalábbis időnként, kellemes hangulatú éttermekbe járhat. Csak sajnos nemigen rendelhettem mást, mint csirkét. Nos, a csirkével nincsen semmi baj, ha az ember éppen arra vágyik, de sokszor nem ez a helyzet.

A pénzügyileg kényelmes szinten élők általában annak alapján döntenek a rendelésről, hogy megnézik az étlap jobb oldalát - az árakat. "Mit kérsz vacsorára, drágám?" "Ezt a 7,95 dolláros ételt. Nézzük csak, mi is az? Micsoda meglepetés - csirke!" Ezen a héten már tizenkilencedszer!

Aki kényelmes szinten él, meg sem meri nézni az étlap alját, mert akkor a középosztály számára leginkább tiltott szavakkal találkozna: piaci ár! És még ha oda is merne pillantani kíváncsiságból, akkor sem kérdezné meg soha, mennyi is az az ár. Először is azért, mert biztos benne, hogy úgysem tudná kifizetni. Másodszor azért, mert rendkívül kellemetlen, hogy a pincér úgysem hinne neki, amikor közli, hogy az étel 49 dollárba kerül köret nélkül, és azt felelné: "Valamiért most mégis inkább csirkére van gusztusom."

Bevallom, nekem az okozza az egyik legnagyobb örömöt a gazdagságban, hogy nem kell megnéznem az étlapon az árakat. Azt eszem a vendéglőben, amit akarok, és nem kell törődnöm az árával. Biztosíthatlak, hogy ez nem így volt, amikor szegény voltam vagy kényelmes szinten éltem.

GAZDAGSÁGI ELV

Akinek az anyagi kényelem a célja, bizonyára sosem lesz gazdag. Akinek a gazdagság a célja, valószínűleg igencsak kényelmesen fog élni.

A tanfolyamainkon többek között azt az elvet tanítjuk, hogy "Aki a csillagokat célozza meg, a holdig legalább eljut." A szegények még a lakásuk mennyezetéig sem akarnak eljutni, és csodálkoznak, miért nem sikeresek.

Most már rájöhettek. Azért, mert mindenki azt kapja, amit el akar érni.

Aki gazdag akar lenni, annak a gazdagságot kell kitőznie célul. Nem azt, hogy elég pénze legyen a számlái kifizetésére, és nem is azt, hogy kényelmesen tudjon élni. A gazdagság azt jelenti, hogy az ember gazdag!

Részlet T. Harv Eker: A Milliomos Elme Titkai című könyvéből.

HA TETSZETT OSZD MEG MÁSSAL IS

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top