CCI

Category: Indikátorok

Az CCI (Commodity Channel Index) egy olyan technikai indikátor, melyet a tőzsdei kereskedők gyakran alkalmaznak az instrumentumok túlvásároltságának vagy túladottságának megállapítására, hasonlóan az RSI-hez. Az CCI a zárási árak relatív mozgásait használja, és általában 100 és -100 közötti skálán mozog.

Az indikátor 100 feletti értékei azt sugallhatják, hogy az instrumentum túlvásárolt, míg a -100 alatti értékek túladott piaci helyzetre utalhatnak.

A tapasztalat azt mutatja, hogy sztenderd beállítások mellett az RSI kicsit lassabb, azaz ritkábban tartózkodik az extrém zónában, mint a CCI. Az ilyen típusú indikátorokra támaszkodó gyakorlottabb kereskedők közül sokan azt mondják, hogy ebből adódóan az RSI „megbízhatóbb” is, bár jóval kevesebb belépési jelzést produkál. Már persze, ha a kereskedő figyelembe veszi az indikátor extrém zónában tartózkodását.

A CCI-t használó kereskedők figyelmet fordítanak az extrém zónák mellett az esetleges divergenciákra is. Pozitív divergencia esetén, ha az árfolyam új mélypontokat ér el, de az CCI magasabb mélypontokat mutat, akkor ez a lefelé tartó lendület gyengülését sugallhatja. Negatív divergencia esetén az ellenkezője történik: az árfolyam új csúcsokat ér el, míg az CCI alacsonyabb csúcsokat mutat, jelezve a felfelé tartó lendület gyengülését.

A kereskedők az CCI-t különböző módon alkalmazzák a kereskedési döntések meghozatalához.

Például, amikor az CCI értéke a 100-as vagy -100-as szintet átlépi, ez potenciális belépési vagy kilépési jelzést eredményezhet.

De van, aki azt figyeli, hogy a CCI indikátoron összeköthetőek e több érintéses „trendvonalak”, és azok törése esetén lépnek akcióba.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az CCI csak egy eszköz a kereskedési döntések támogatására, és más technikai indikátorokkal, valamint piaci környezet figyelembevételével érdemes kombinálni.

Természetesen sokféle kereskedési stratégia alakítható ki a CCI indikátor jelzéseit figyelembe véve, illetve számtalan különböző kereskedési stratégia alkalmazhatja akár a fentiektől is eltérő módon megerősítésként az indikátor jelzéseit.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az CCI indikátor mindössze egy technikai eszköz mely matematikai képlet alapján határozza meg az instrumentum túlvettségét vagy túladottságát, azaz nem a piacgazdasági tényeket elemezve határozza meg a jelzett értékeket!

Ebből (is) adódóan a kereskedési döntésekhez amennyiben a kereskedő használni akarja, célszerű más indikátorokkal, eszközökkel, és a valós piaci környezet figyelembe véve kombinálni, értelmezni.

Amennyiben érdekel a technikai elemzés, vonz a kereskedés, szeretnéd elsajátítani a kereskedéshez nélkülözhetetlen ismereteket, és még sok egyéb dolgot, ami a sikeres kereskedővé váláshoz szükséges, nézd meg All In One FOREX Tanfolyamunk leírását.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden szükséges összetevőt megfelelő mélységben elsajátíthatsz egyetlen tartalmas képzés keretein belül. 

CCI indikátor

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top