Hogyan kell adóznom?

Category: Gyakori Kérdések

A hatályos előírások alapvetően kétféleképp rendelkeznek a FOREX kereskedéseink során megfizetendő adó mértékét és módját illetően.

A, verzió [Ellenőrzött Tőkepiaci Ügylet]

Ez az adózási forma abban az esetben alkalmazható, amennyiben a Brókerház melyen keresztül végezzük kereskedési tevékenységünket EGT tagállamban [Európai Gazdasági Térség] szabályozott, vagy az adott állammal Magyarországnak van kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye, és/vagy az adott Brókerházat szabályozó felügyeleti hatóság és az MNB információcserében vannak. [Pl.: EU országokban, Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában, Ausztráliában, Svájcban felügyelt Brókerházak]

Ebben az esetben az eredmények után „Ellenőrzött Tőkepiaci Ügylet„-ből származó jövedelemként kell adóznunk.

Az  Ellenőrzött Tőkepiaci Ügylet olyan ügyletet jelent, amely általában pénzügyi elszámolással zárul, és mely során devizára/valutára, árura vagy pénzügyi eszközre vonatkozó szolgáltatást nyújtunk vagy kapunk.

Az adó mértéke 15% [SZJA], és adókiegyenlítés is alkalmazható, azaz a befektetőknek lehetőségük van arra, hogy a veszteségeiket és nyereségeiket egymással szembeállítsák. Emellett minden az ügyletek végrehajtásával közvetlenül, vagy közvetett módon kapcsolatos költség csökkentheti az adóalapot [jutalék, kamat, számlavezetési díj, stb.] Lényegében ez azt jelenti, hogy csak a tényleges nyereségünk után kell adót fizetnünk.

Egyéb adó nem terheli a kereskedőt, így például SZOCHO fizetési kötelezettség sem!

B, verzió [Árfolyamnyereségből Származó Jövedelem]

Ez az adózási forma abban az esetben alkalmazandó, amennyiben a Brókerház melyen keresztül végezzük kereskedési tevékenységünket nem EGT tagállamban [Európai Gazdasági Térség] szabályozott, vagy az adott állammal Magyarországnak nincs kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye. 

Árfolyamnyereségből származó jövedelemnek az az összeg számít,  amely meghaladja az értékpapír [részvény, üzletrész, nem ellenőrzött tőkepiaci ügylet] megszerzésére fordított eredeti összeget és a hozzá kapcsolódó járulékos költségeket.

Az egyik fizetendő adó mértéke 15% [SZJA], a nyereséges ügyleteknél. [Azért csak a nyereséges ügyleteknél, mert ebben az adózási formában adókiegyenlítés nem alkalmazható, azaz a befektetőknek nincs lehetőségük arra, hogy a veszteségeiket és nyereségeiket egymással szembeállítsák. Ez azt jelenti, hogy amennyiben veszteséges ügyletek is vannak, a veszteségek mértéke nem  vonható le a nyereségekből, extrém esetben előfordulhat az is, hogy, bár a befektetések eredménye veszteséges, mégis kell adót fizetni!] 

A másik megfizetendő adó mértéke 13% [SZOCHO]. [Ezen adóalap mértéke legfeljebb a minimálbér huszonnégyszerese.]

Részletes információkat a belföldi magánszemélyek által ellenőrzött tőkepiaci ügyletből szerzett jövedelem adózásáról az 1995. évi CXVIII. törvény a személyi jövedelemadóról szóló törvény 67/A paragrafusában találhat.

A két adózási formában megfigyelhető jelentős különbségek végett, valamint az egyébként is fontos szempontok miatt érdemes a brókerház kiválasztása során körültekintően eljárni.

Amennyiben segítségre van szüksége az ideális brókerház kiválasztásához keressen bennünket bizalommal, szívesen segítünk Önnek.

KAPCSOLATFELVÉTEL

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top