Mozgó Átlag (moving average)

Category: Indikátorok

A mozgó átlag egy technikai mutató, amely a tőzsdei árak mozgásának átlagát számítja ki egy adott időszakban. Az időszak hossza általában 10, 20, 50 vagy 200 nap, de lehet más is. A mozgó átlagot általában a záróárra számítják ki, de lehet más ár is, például az átlagár vagy a nyitóár.

A mozgó átlag segítségével a befektetők és kereskedők megérthetik az árak hosszú távú trendjét. Ha az árak a mozgó átlag felett vannak, akkor általában bikapiac van, és ha az árak a mozgó átlag alatt vannak, akkor általában medvepiac van. A mozgó átlagokat általában egy árgrafikonon jelenítik meg, és a befektetők és kereskedők figyelik az árak és a mozgó átlagok kereszteződését, amelyek jelzik a trendváltozást.

A mozgó átlagoknak több típusa is van, például az egyszerű mozgó átlag (SMA), az exponenciális mozgó átlag (EMA) és a súlyozott mozgó átlag (WMA). Az egyszerű mozgó átlag a leggyakrabban használt típus, és az árak egyszerű átlagát számítja ki az adott időszakban. Az exponenciális mozgó átlag hasonlóan működik, de nagyobb súlyt ad a legutóbbi áraknak. A súlyozott mozgó átlag hasonlóan működik az EMA-hoz, de nagyobb súlyt ad a múltbeli áraknak is.

A mozgó átlagok használata segíthet a befektetőknek és kereskedőknek abban, hogy meghatározzák a belépési és kilépési pontokat a piacokon. Az árak és a mozgó átlagok kereszteződése jelzi a trendváltozást, és a befektetők és kereskedők ezt a jelzést használhatják a vételi vagy eladási pozíciók megnyitásához vagy zárásához.

A mozgó átlagok használata azonban nem garantálja a sikert a tőzsdén, és a befektetőknek és kereskedőknek további elemzéseket kell végezniük, például a technikai és alapvető elemzéseket, hogy meghatározzák a piaci trendeket és a belépési és kilépési pontokat.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top