Mozgó Átlag

Category: Indikátorok

A mozgó átlag [moving average] egy technikai indikátor, amely a tőzsdei árak mozgásának átlagát számítja ki egy adott időszakban. Az időszak hossza általában 10, 20, 50 vagy 200, de lehet ezektől eltérő is attól függően, hogy a kereskedő milyen célra használja az indikátort.

A mozgó átlag segítségével a befektetők és kereskedők a különböző időintervallumokban a trendek irányát állapíthatják meg, leggyakrabban legalábbis erre a célra szokták használni. Ha az árak a mozgó átlag felett vannak, akkor általában bikapiac van, azaz emelkedő a trend, ha pedig az árak a mozgó átlag alatt vannak, akkor általában medvepiac van, más szóval csökkenő trend uralkodik a piacon.

A mozgó átlagoknak több típusa is van, például az egyszerű mozgó átlag (SMA), az exponenciális mozgó átlag (EMA) és a súlyozott mozgó átlag (WMA). Az egyszerű mozgó átlag a leggyakrabban használt típus, és az árak egyszerű átlagát számítja ki az adott időszakban. Az exponenciális mozgó átlag hasonlóan működik, de nagyobb súlyt ad a legutóbbi áraknak. A súlyozott mozgó átlag hasonlóan működik az EMA-hoz, de nagyobb súlyt ad a múltbeli áraknak is.

A mozgó átlagok használata tehát leginkább abban segíthet a kereskedőknek, hogy a tervezett kereskedési periódusban milyen irányú pozíciókat vegyenek fel, illetve különböző módokon alkalmazva akár abban is, hogy megkeressék az ideális be és kilépési pontokat.

Kereskedési jelzésként többféle verzióban is alkalmazzák a kereskedők, például figyelik két, vagy több különböző periódusú mozgó átlag keresztezését.

Az árak és a mozgó átlagok keresztezése is jelezhet trendváltozást, azaz ideális belépési pont lehet azon kereskedők számára, akik ezt a módszert preferálják, de néhány kereskedő a hosszútávú trend trendvonalának helyettesítésére szokta használni, és akkor lép pozícióba, mikor a mozgóátlagról elpattan a z árfolyam.

Noha a mozgó átlagok a „megbízhatóbb” indikátorok közé tartoznak, használatuk önmagában nem garantálja a sikert. 

Ebből (is) adódóan a kereskedési döntésekhez amennyiben a kereskedő használni kívánja, célszerű más indikátorokkal, eszközökkel, és a valós piaci környezet figyelembe véve kombinálni, értelmezni. 

Amennyiben érdekel a technikai elemzés, vonz a kereskedés, szeretnéd elsajátítani a kereskedéshez nélkülözhetetlen ismereteket, és még sok egyéb dolgot, ami a sikeres kereskedővé váláshoz szükséges, nézd meg All In One FOREX Tanfolyamunk leírását.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden szükséges összetevőt megfelelő mélységben elsajátíthatsz egyetlen tartalmas képzés keretein belül. 

Mozgó Átlag

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top