Határozd el, hogy egy leszel a »legjobbak« közt az ezzel járó anyagi elismerés majdnem automatikusan követni fogja előmeneteledet. Bármi is a szakmád, ez mindenütt igaz.

Dong G. Mitchell

Az önfegyelem elengedhetetlen emberi tulajdonság, e nélkül senki sem lehet sikeres. Az önfegyelem azt jelenti, hogy jellemed és akaratod segítségével attól függetlenül megteszed, amit meg kell tenned, hogy van-e hozzá kedved, vagy sem.

A jellem annak képessége, hogy lelkesen tett ígéretünkön és lelkesen kitűzött célunkon, a kezdeti lelkesedés elpárolgása után, „prózai körülmények közt” is tovább tudunk dolgozni.

Ez nem arról szól, hogy mit tanultál, és mit tudsz, hanem arról, hogy képes vagy-e kellő elkötelezettséggel és önfegyelemmel újra és újra megfizetni a siker árát, amíg végre eléred a célod, és tiéd lehet a siker. Önfegyelemre utad egésze alatt szükséged lesz.

Már a megfelelő cél kitűzéséhez is önfegyelemre van szükség. A cél megvalósításra szolgáló terv kidolgozása is önfegyelmet igényel. Ahogy a terv folyamatos felülvizsgálata és az új információ hatására szükségessé vált iránymódosítások végrehajtása is.

A napi tervezéshez szintén fegyelem kell. Prioritásokat kell felállítanod ahhoz, hogy tervezni tudd az idődet. Mindig az éppen legfontosabb feladatra kell összpontosítanod.

Az önképzéshez is rengeteg önfegyelemre van szükség. Mindig meg kell találnod azokat a területeket, ahol fejlődnöd kell, hogy elérhesd mindazt, amire képes vagy. Aztán pedig mindennap foglalkoznod kell az önképzéssel.

Önfegyelem kell ahhoz is, hogy ne a mában próbáld élvezni munkád gyümölcsét, hanem bölcs takarékossággal, jövőbeli pénzügyi függetlenségedre gondolva ésszerűen fektesd be, amit kerestél.

Ahhoz is önfegyelem kell, hogy el-elkalandozó gondolataidat mindig visszatereld legfontosabb céljaidra és álmaidra, akkor is, amikor félelmek és kétségek gyötörnek.

A problémákra pedig néha csakis önfegyelem útján leszel képes nem dühvel vagy depresszióval, hanem pozitív és konstruktív hozzáállással válaszolni.

Az önfegyelem akkor mutatkozik meg leginkább, amikor nem mennek jól a dolgok, te viszont mégis kitartóan dolgozol tovább. A kitartás önfegyelem munka közben. A kitartás az emberi jellem megbízható mércéje.

Sőt, mértékéből egyenesen lehet következtetni arra is, hogy az illető mennyire bízik magában és a sikerében.

Minden alkalommal, amikor balszerencse és csalódás ellenére tovább haladsz utadon, a kitartás szokását gyakorlod. Ezáltal büszkeség, erő és önbecsülés épül be a jellemedbe és a személyiségedbe.

Erősebb és határozottabb ember leszel. Ha kitartó vagy, önfegyelmed is nőni fog. Kitartás nélkül pedig nincs siker.

A történelem nagyjainak híres győzelmei is valójában a kitartás győzelmei voltak. Ezek az emberek rengeteg szenvedésen és meg próbáltatáson mentek keresztül, mielőtt elérték volna sikereiket.

Jellemük erősségéből adódóan képesek voltak elhatározásaiknak mindvégig megfelelni, ez tette őket azzá, akik voltak.

Részlet Brian Tracy: Repülési Terv című könyvéből.

HA TETSZETT OSZD MEG MÁSSAL IS

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top