Tanfolyamaim elején elmondom, mit tartok nyelvünkben "a legveszélyesebb kijelentésnek". Azt, hogy "Tudom".

Honnan tudhatjuk, hogy valamit tudunk? Egyszerű. Amit megtapasztaltunk, azt tudjuk. Egyébként csak hallottunk róla, olvastunk róla, beszélünk róla, de nem tudjuk. Egyszerűbben fogalmazva, aki még nem igazán gazdag és nem igazán boldog, annak valószínűleg még van mit tanulnia a pénzről és a sikerről.

Amint azt a könyv elején elmondtam, "szegény" korszakomban abban a szerencsében volt részem, hogy egy multimilliomos barátom látott el tanácsokkal, aki együtt érzett velem nyomorúságomban. Emlékeztek még, mit mondott nekem? "Harv, ha nem vagy annyira sikeres, mint amennyire szeretnél, akkor valamit nem tudsz." Szerencsére megfogadtam a tanácsát, és "mindentudóból" "mindentanulóvá" lettem. Ettől a pillanattól kezdve minden megváltozott.

A szegények gyakran igyekeznek bizonygatni, hogy igazuk van. Úgy tesznek, mintha minden témában rendkívül jól értesültek lennének, és csupán a balszerencse vagy az átmeneti rossz sorsuk döntötte nyomorba, tette földönfutóvá őket. Egyik ismert mondásom, hogy "Az embernek lehet igaza, vagy lehet gazdag - de mindkettő egyszerre nem teljesülhet."

Ha igazunk van, az azt jelenti, kénytelenek vagyunk kitartani régi gondolkodás-és életmódunk mellett. Sajnos azonban éppen ezek juttattak jelenlegi helyzetünkbe. A fenti elv a boldogságra is érvényes, azaz "Lehet valakinek igaza, vagy lehet boldog."

GAZDAGSÁGI ELV

Lehet az embernek igaza, vagy lehet gazdag, de mindkettő egyszerre nem teljesülhet.

Jim Rohn, író és elıadó gondolata tökéletesen illik ide: "Ha azt tesszük, amit eddig, azt kapjuk, amit eddig."

A saját, megszokott módszereinket már ismerjük; most új módszerekre van szükségünk. Ezért írtam ezt a könyvet. Az a cél vezérelt, hogy új szellemi tételeket plántáljak az agyadba a már meglévők mellé. Ezek újfajta gondolkodásmódot, új cselekvési módot, ennek következtében új eredményeket jelentenek. Ezért rendkívül lényeges, hogy folyamatosan tanuljunk és fejlődjünk.

A tudósok egyöntetűen azt állítják, hogy a világban semmi sem statikus. Minden, ami él, állandóan változik. Vegyünk példának bármilyen növényt. Ha nem növekszik, elpusztul. Ugyanez a helyzet az emberekkel és más élő organizmusokkal is: ha nem növekszünk, elpusztulunk.

Egyik kedvenc mondásom Eric Hoffer írótól és filozófustól származik, és így hangzik: "Akik tanulnak, azok fogják örökölni a világot, miközben azok, akik befejezték tanulmányaikat, kiválóan felszerelkeztek ahhoz, hogy egy nem létezı világban éljenek".

Ez azt jelenti, ha nem tanulunk folyamatosan, lemaradunk. A szegény emberek azt állítják, idı- és pénzhiány miatt nem tudják képezni magukat. A gazdagok Benjamin Franklin hitvallását fogadják el: "Aki úgy gondolja, hogy a tanulás drága, próbálja ki, milyen a tudatlanság."

Biztosan hallottátok már, hogy "a tudás hatalom", és a hatalom a cselekvésre való képesség.

Amikor a Milliomos elme intenzív tanfolyamot ajánlom valahol, mindig feltűnik, hogy általában a legszegényebbek állítják: "Nincs szükségem a tanfolyamra", "Nincs rá időm" vagy "Nincs rá pénzem." A milliomosok és multimilliomosok mind beiratkoznak, és azt mondják: "Ha csak egy valamit megtanulhatok, vagy egy valamiben javulást érhetek el, már megérte."

Egyébként, akinek nincs ideje azokra a dolgokra, amiket szeretne megtenni, vagy meg kell tennie, minden bizonnyal modernkori rabszolga. Akinek pedig nincs pénze arra, hogy megtanulja, miként lehet sikeres, annak minden bizonnyal nagyobb szüksége van rá, mint bárki másnak. Sajnos a "nincs pénzem" nem oldja meg ezt a problémát. Mikor lesz pénze? Mi fog változni egy, két vagy öt év múlva? A válasz egyértelmű: semmi. És az illető ugyanezt fogja mondani akkor is.

Az egyetlen mód arra, hogy előteremtsük a szükséges pénzt, hogy megtanuljuk a pénz játszmájának minden csínját-bínját. Meg kell tanulni a megfelelő készségeket és stratégiákat, hogy több jövedelmünk legyen; meg kell tanulni kezelni és hatékonyan befektetni a pénzt.

Őrültség, ha valaki ugyanazt teszi újra meg újra, mégis más eredményre számít. Ha a munka elég lenne a sikerhez, te már gazdag és boldog lennél.

Bármilyen kifogással állsz elı, az nem több, mint mentségkeresés és önigazolás. Sajnálom, hogy ilyen nyersen a szemedbe kell vágnom mindezt, de én így látom, és ez a dolgom. Úgy gondolom, egy jó oktató mindig többet követel a rábízott emberektől, mint azok önmaguktól. Egyébként semmi szükség nem lenne rá.

Az én célom az, hogy tanítsalak, ösztönzést, biztatást nyújtsak, lelkesedést szítsak, és elérjem, hogy nagyon pontosan megfigyeld, mi az, ami akadályoz téged. Röviden: mindent meg kell tennem azért, hogy eljuttassalak az élet magasabb szintjére. Ha kell, darabokra szedlek, majd újra összeraklak úgy, hogy jobban mőködj. Mindent elkövetek, hogy tízszer boldogabb és százszor gazdagabb légy. A finomkodás nem kenyerem. Ha gyorsabban akarsz előrelépni, rajta, folytassuk!

A siker tanulható készség. Bármiben megtanulhatsz sikeresnek lenni. Aki nagyszerűen akar golfozni, megtanulhatja. Aki kiváló zongorista szeretne lenni, megtanulhat zongorázni. Aki igazán boldog akar lenni, megtanulhatja. Aki gazdag akar lenni, megtanulhatja. Nem számít, hol tartasz most. Mindegy, milyen szintről indulsz.

Csak az a lényeg, hogy hajlandó légy tanulni. Egyik gyakori mondásom így hangzik: "Aki ma mester, nulla volt egyszer."

Részlet T. Harv EkerA Milliomos Elme Titkai című könyvéből.

HA TETSZETT OSZD MEG MÁSSAL IS

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top